Hieronder vind je voorbeelden van de eerste concrete stappen van enkele steden in de wereld van de Smart Cities. Veel steden spreken erover maar deze steden hebben het al gedaan!

Heb je zelf een fantastisch voorbeeld van een Vlaamse Smart City, laat het ons zeker weten! Ga ook eens kijken naar de website www.smartcities.vlaanderen voor een aantal andere voorbeelden van slimme Vlaamse steden.

StadsApp – Sint-Truiden

Sint-Truiden heeft haar eigen app. De app digitaliseert de elektronische identiteitskaart. Concreet betekent het dat elke Truienaar zijn of haar identiteitskaart kan verbinden met de app. Vragen aan het stadsbestuur, meldingen over overlast, bestellingen bij handelaars, aanvragen voor officiële documenten… het kan allemaal.

Met de stadsapp ‘Sint-Truiden’ won de stad Sint-Truiden in maart 2018 de Agoria Smart City Award.

Meer informatie over deze stadsapp vind je op de website van de stad Sint-Truiden.

 

Fix My Street – Brussel

Fix My Street, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is een website waarop burgers en openbare besturen incidenten in de openbare ruimte kunnen melden. Het is een hulpmiddel om incidenten te lokaliseren en beschrijven. Verder is het ook een instrument dat de burgers en administraties informeert over elke belangrijke stap bij de oplossing van het probleem.

Welke problemen kan ik melden? Het gaat om problemen in de openbare ruimte. Voorbeelden van problemen met bruggen, de openbare weg, voetpaden, groene zones:

  • Afval en achtergelaten voorwerpen
  • Beschadigd wegdek
  • Onkruid
  • Beschadigde fontijnen

Brussel is misschien geen strikt Vlaamse stad maar FixMyStreet is een te mooi voorbeeld om hier niet te vernoemen. We lappen alle communautaire regels aan onze laars en plaatsen Brussel in ons lijstje van Vlaamse slimme steden.

Hallo Pepper! – Aalter

De Oost-Vlaamse stad Aalter zet al geruime tijd flink in op Smart City. Eén van de meer opvallende initiatieven is het onderzoek van het gemeentebestuur en haar partner TomorrowLab rond het inzetten van robots bij lokale besturen.  Eén van de vragen die ze willen beantwoorde is of een robot ingezet kan worden om bezoekers in het gemeentehuis te ontvangen en hen door te verwijzen of begeleiden naar de juiste locatie of gemeentelijk personeelslid.

De Pepper-robot was begin december 2017 te vinden in het gemeentehuis. Pepper liet bezoekers op een laagdrempelige en ludieke manier kennis maken met de technologie. Meer informatie over Pepper kan je vinden op de website van de stad Aalter.