Hieronder vind je een klein lijstje van enkele Smart City-toepassingen die vandaag al bruikbaar zijn in Leuven. Ze mogen misschien wel bescheiden lijken, maar stuk voor stuk kunnen ze in hun domein een groot verschil maken.

We proberen hier zeker niet volledig te zijn. Mocht je een voorbeeld weten van een Smart City-toepassing dat vandaag al bestaat en die je graag in deze lijst zou zien, geef ons dan zeker een seintje!

Naar een stadsapp voor Leuven? Vandaag zijn het allemaal kleine puzzelstukjes. Zou het niet geweldig zijn, mocht dit allemaal gebundeld worden in een Leuvense stadsapp? Kan je je hierin vinden? Steun dan ons project!

 Leuven Walk

Visit Leuven ontwikkelde de app Leuven Walk. Met deze interactieve app ontdek je de hoogtepunten van de stad Leuven. Student Axel is je gids en geeft over ieder monument in Leuven een schat aan informatie in de vorm van foto’s en video’s.

Interessante feature aan de app is dat ze zowel online als offline bruikbaar is. Al je data is dus niet opgebruikt na één wandeling!

 Recycle!

We geven het toe, dit is geen app die enkel van toepassing is op Leuven maar ze is zo verdraaid handig! De Recycle!-app, ontwikkeld door Fostplus, geeft je op een handige manier tijdig herinneringen over welk afval wanneer wordt opgehaald. Nooit meer vergeet je de vuilbakken op tijd buiten te zetten! Als bonus geeft de app je een overzicht van alle sorteerregels.

 Zo Naar Leuven!

Mobiliteit is een uitdaging voor iedere grote stad. Hoe krijg ik bezoekers waar ze naar toe willen gaan en hoe zorg ik er voor dat Leuvenaars gemakkelijk bij hen thuis geraken, met de fiets, openbaar vervoer of de wagen? De dienst mobiliteit van de stad Leuven is hier continu mee bezig.

Eén van de zaken die Leuven haar bezoekers aanbiedt is de website leuven.be/sub/zonaarleuven. Hier krijg je een handig overzicht van de vlotste manieren om in het centrum te raken, waar ik gratis bussen van de randparkings naar het centrum kan nemen, waar ik mijn fiets veilig kan stallen en waar de parkings zijn die het dichtst bij mijn bestemming liggen.

Houdt deze website in de gaten, want deze wordt regelmatig geüpdatet!

 leuvenair.be

Leuvenair.be is een burgerinitiatief om de Leuvense luchtkwaliteit in kaart te brengen. Ze willen daarbij het wiel niet opnieuw uitvinden maar maken gebruik van de burgerinitiatieven die elders al succesvol zijn gebleken. Meer concreet maakt leuvenair.be gebruik van het Luftdaten.info project wat ontstaan is als burgerinitiatief in Stuttgart. Leuven is niet de eerste stad die het initiatief uit Stutttgart volgt, de meeste steden in Duitsland deden dit reeds.

 Co-working

Co-working (ook wel flexwerken genoemd) valt volledig onder de noemer Smart City. In de grote moderne steden van vandaag (New York, Berlijn, Barcelona…) is het heel gewoon. In België staat het nog in haar kinderschoenen maar het wint aan populariteit. Een handige manier om alle co-working plaatsen in je omgeving te vinden is via websites als www.coworker.com, wat zo’n beetje de airbnb van het co-worken is.

Het idee achter co-working is dat je niet alleen in je eigen huis werkt maar een werkplek huurt op een co-working plek. Je vindt er praktische kantoorbenodigdheden (printer, vergaderlokalen, koffie…) maar ook professionele contacten.

In Leuven vinden we reeds de eerste co-working locaties. Voorbeelden van plaatsen in Leuven waar je kan flexwerken zijn het Station van Leuven en Bar d’Office.