Leuven: Morgen een slimme stad!

Op 14 oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. CD&V Leuven trekt naar de kiezer met een programma waarin het Smart City-idee een belangrijke plaats krijgt. Het volledig verkiezingsprogramma 2018 van CD&V-Leuven is op haar website beschikbaar.

Jong CD&V Leuven haalt er enkele speerpunten uit: Fietsparkings met sensoren, zelfrijdende shuttles, lenen van buggy’s en rolstoelen, slimme vuilnisbakken, gratis wifi, veilige verkeerspunten en afhaalpunten.


 

Fietsenparking met sensoren

Ik wacht aan de ingang van de fietsenparking tot ik iemand zie die zijn/haar fiets komt ophalen. Stiekem volg ik hem of haar om zo een plekje in de fietsenparking te vinden. Herkenbaar?
Jong CD&V Leuven wil de grote fietsenparkings graag van sensoren voorzien. Wanneer het plekje in de fietsenstalling vrij is, gaat er een lichtje branden en zo vindt iedereen gemakkelijk een plekje. Bovendien kunnen we zo de capaciteit van de fietsenparkings opvolgen. Blijkt er structuur onvoldoende plaats te zijn, dan moeten we naar oplossingen zoeken.

 

Zelfrijdende shuttles

Niet goed ter been en wil je graag van het station naar de grote markt? Een zelfrijdende shuttle brengt je efficiënt tot in het centrum van Leuven.Klinkt dit voor jou allemaal wat te futuristisch? Toch niet. Op 3 mei 2018 reed in Leuven voor allereerst een zelfrijdende auto, een nationale primeur!

 

Buggy’s en rolstoelen lenen

In Leuven is het vandaag al mogelijk om in het centrum van de stad of aan de Abdij van het Park een gratis een buggy te lenen. Jong CD&V Leuven wil hierin verder gaan. We willen niet alleen buggy’s te leen aan bieden maar ook rolstoelen.

Verder moet het ook mogelijk worden om de buggy of de rolstoel op voorhand te reserveren.

 

Slimme vuilnisbakken

Gent, Roeselare, Genk… Allemaal tonen ze ons de weg naar slimme vuilnisbakken. Onze stadsdiensten doen een fenomenaal goed werk maar soms kunnen ze hulp gebruiken. Slimme vuilnisbakken slikken tot zes keer meer afval dan een gewone vuilnisbak en verwittigen de stadsdiensten als ze vol zijn.

Wij willen in Leuven de goeie voorbeelden in Vlaanderen volgen en van Leuven ook een slimme vuilnisverwerkende stad maken!

 

Gratis WIFI

Daar sta je dan op het Ladeuzeplein waar je hebt afgesproken met vrienden. Je wil nog gauw iets googlen of een berichtje sturen via Whatsapp, maar je hebt geen data meer. Jong CD&V Leuven ijvert voor Gratis WIFI op openbare pleinen!

Maar hou het veilig! Wij willen dat de stad Leuven uiteraard de beste kwaliteit WIFI aanbiedt, die voldoet aan alle nodige veiligheidsvoorwaarden. Maar het kan geen kwaad om nog eens stil te staan bij de gevaren van gratis WIFI : https://www.wired.com/story/public-wifi-safety-tips/.

 

Veilige verkeerspunten voor iedereen

Voor mensen met een beperking kan een slimme stad nog het meeste betekenen.

Jong CD&V Leuven wil een investeren in een applicatie die zorgt voor een betere veiligheid op drukke verkeerspunten. Toegankelijkheid en verkeersveiligheid staan hoog op de agenda van CD&V Leuven maar toch zullen er altijd plaatsen in de stad zijn waar auto’s en zwakke weggebruikers de straat moeten delen en waar er gevaar dreigt. Een slimme stad kan voor die plaatsen een oplossing aanbieden.

 

Afhaalpunten

E-commerce is nu éénmaal niet meer weg te denken uit ons leven. Ik ben iemand die graag door de Leuvense straatjes slentert om te shoppen, maar af en toe bestel ik ook wel eens iets via het internet. En dan heb ik medelijden met de postbode die elke keer voor een gesloten deur staat, want ja, ik werk full-time en ben overdag dus niet thuis. Ik moet mijn pakjes dan tijdens de kantooruren afhalen in het postkantoor, ook eigenlijk niet handig. Daarom willen wij als Jong CD&V Leuven bijkomende ruimte creëren voor afhaalpunten van online bestellingen en reservaties.